ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ FREEZE DRY;

freeze dried treats
πετ σοπ λιχουδια
pet shop treats
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ FREEZE DRY;

Η τεχνολογία Freeze dry στην υπηρεσία των κατοικίδιων!

Το (ωμό) κρέας είναι ένα πολύ ευπαθές προϊόν! Mεταφέρεται και συντηρείται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Εμείς οι άνθρωποι καταναλωτές αφού το αγοράσουμε, είτε το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη είτε το καταναλώνουμε αμέσως με θερμική επεξεργασία, δηλαδή ψήσιμο-βράσιμο-τηγάνισμα κ.α. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τα τυχόν επιβλαβή βακτηρίδια και μικρόβια που αναπτύσσονται.

Στα σκυλιά και στις γάτες ωστόσο, για να τους δώσουμε την γεύση που θα πλησιάσει περισσότερο στα γενετήσια ένστικτα τους, πρέπει το κρέας να υποστεί μια ήπια επεξεργασία αφαιρώντας την υγρασία του ώστε να αποκλείσουμε την περίπτωση της οξείδωσης του και την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών.

Υπάρχουν δυο τρόποι αφυδάτωσης, άρα και συντήρησης, μιας τροφής για την ασφαλή κατανάλωση της. Είτε με την μέθοδο της θερμότηταςείτε με την καινοτόμα μέθοδο freeze dry. Με την μέθοδο freeze dry, η πρώτη ύλη παγώνει στιγμιαία σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τους -40° και συγχρόνως πέφτει η ατμοσφαιρική πίεση με αποτέλεσμα η υγρασία από στέρεα μορφή (πάγος) να μετατρέπεται σε αέρια. Το προϊόν αυτής της επεξεργασίας μένει με 8% υγρασία ώστε να μπορεί να διατηρεί ένα σχήμα (όπως στα Wellfed τον κύβο).

​Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι:

  •  διατηρεί το άρωμα και την γεύση της τροφής τα συστατικά και τις βιταμίνες της αναλλοίωτα (εν αντιθέσει με τη μέθοδο της θερμότητας)
  •  δεν χρειάζεται να περιέχει συντηρητικά και χρωστικές.

 

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως μόνο τυχαίο δεν είναι ότι:

  1.  Tα γεύματα​ των αστροναυτών της NASA, και ειδικότερα του πολύ ευπαθούς κρέατος του σολομού, είναι αποθηκευμένα και έτοιμα προς κατανάλωση με αυτόν τον τρόπο.
  2.  Oι κορυφαίες εταιρίες παραγωγής καφέ χρησιμοποιούν την μέθοδο αυτή ώστε να κρατά καλύτερα το άρωμα και τα πολύτιμα συστατικά του 
  3.  Τα λεγόμενα Superfoods αποξεραίνονται έτσι για να διατηρούν όλα τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και τα καθιστά ιδιαίτερα βιοαπορροφήσιμα.

Υπάρχουν βέβαια και αρνητικά αυτής της επεξεργασίας.   Επειδή ακριβώς είναι σχετικά νέα μέθοδος για το ευρύ κοινό, το κοστολόγιο παραγωγής τέτοιων προϊόντων είναι αρκετά υψηλό ακόμη.

Παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί και θεωρείται από πολλούς η μέθοδος αποξήρανσης και συντήρησης τροφών, της επόμενης γενιάς